View Sidebar
Vit herdehund

Vit herdehund

Vit herdehund 2

Vit herdehund är en kraftfull, medelstor muskulär hund. Rasen har en medelgrov benstomme. Den Vita herdehunden har så kallade ståndöron. Pälsen är medellång eller lång, alltid med underull. Kroppen skall ge ett elegant intryck med harmoniska linjer, även om den är rektangulärt byggd.

 

Ursprung
Ursprungligen kommer Vit herdehund från Schweiz. Den har samma ursprung som schäfern. Anfadern till den första tyska schäferhunden var vit. Fast den Vita herdehunden ska inte förväxlas med vita tyska schäferhundar eftersom de varken är godkända av Svenska Kennelklubben (SKK) eller FCI.

 

Egen ras
Vit herdehund erkändes år 2003 som egen ras av den internationella hundorganisationen FCI.

 

Temperament och egenskaper
En Vit herdehund ska vara balanserad till temperamentet, fast ändå livlig. Rasen är både uppmärksam och lättlärd. Den uppskattar aktivitet. Eftersom det är en herde- och vallhund gillar den att vara aktiv, vilket ställer krav på dess ägare. Rasen är mycket social, trogen och vänlig. Den är vanligen orädd och aldrig oprovocerat aggressiv. Den har förutsättningar att lära allt möjligt. Rasen har lätt att anpassa sig till olika händelser och allsköns situationer.Vit herdehund 1

 

Användningsområde
Rasen passar väl som sällskaps- och familjehund.

 

Hälsa
Generellt sett är Vit herdehund en frisk och sund ras. Dock förekommer både Höftledsdysplasi, HD och armbågsledsdysplasi, ED. Det finns ingen statistik över ärftliga sjukdomar, fast det innebär inte att det kan förekomma sådana.

 

Inför valpköp
Täck på att skaffa en valp som passar in i familjen. Aktiv familj = aktiv hund och det motsatta gäller. En del raser behöver hundvana ägare för att valpen ska kunna växa upp och leva upp till rasstandard, vad gäller egenskaper och mental hälsa. Vid besöket hos uppfödaren ska man be om att få se tiken och förhöra sig om både tikens och hanhundens meriter.

Fråga om kullens och föräldrarnas status på höftleder och armbågar. Framförallt bör man se efter om valparna ser välnärda, friska och pigga ut. Fast det kan ju hända att de är mätta och trötta då man kommer för att titta på dem. De ska inte vara ängsliga och rädda av sig.

Leave a reply