View Sidebar
Vallhundar – olika raser världen över

Vallhundar – olika raser världen över

Vallhundar är populära raser världen över. Och varför skulle de inte vara det? Med ett glatt och socialt lynne, lagom storlek och trofast personlighet så passar denna ras de flesta. Dock är det alltid viktigt att komma ihåg att en vallhund behöver sysselsättas, gärna i form av jakt eller vallning. Annars mår de inte bra då de är uppfödda och avlade som arbetshundar. Det är också viktigt att välja en ras som passar det arbete som ska utföras. Ska din hund valla får, nötboskap eller renar? Genom att köpa din hund av en ägare som är godkänd och registrerad hos Svenska Vallhundsföreningen så får du garanterat en hund där båda föräldrarna är godkända vallhundar. På föreningens hemsida hittar du även information till godkända uppfödare. Collien är en av de vanligaste vallhundarna i Sverige och den som oftast dyker upp i tankarna när någon nämner vallhund. Men det finns ett stort antal vallhundsraser runtom i världen.

Träna hunden själv?

Förutom information om godkända uppfödare för vallhundar så hittar du även på Svenska Vallhundsklubbens hemsida information om olika träningar som du kan gå med din hund. På så vis behöver du inte lära din hund att valla på egen hand. Svenska Vallhundsklubben har erfarna tränare som hjälper dig och din hund. Du kan söka efter din lokala förening för att hitta någon nära dig. Har du inte tid att själv vara med och träna din hund så kan klubben ta hand om träningen åt dig. Men ännu lättare är ju att köpa en hund som redan är tränad. Det kan också vara så att du upplever svårigheter när du ska börja arbeta med din hund. I så fall kan Svenska Vallhundsklubben även komma hem till dig för att ge tips och råd som hjälper just dig och din hund. Men kanske vill du bara prata om din fantastiska hund och utbyta tips och råd i allmänhet? I såfall kan det passa dig att gå med i en SVAKs lokalklubbar som är en samlingsplats med härlig gemenskap för vallhundsfantaster.

Vad behöver du köpa till?

För att träna din hund så kan det vara bra att investera i lite olika redskap. Självklart behöver du lite grundläggande redskap för att träna din vallhund på rätt sätt, får eller annat kreatur är såklart också viktigt. Enkelt och smidigt är att köpa redskapen online, där kan du hitta allt från fårnät till hanteringsstavar för en billig peng. Förutom redskap för just själva vallningen så kan det också vara bra att tänka på allt annat din hund behöver. Matskålar, koppel, leksaker (om det är en valp) och en myshörna kan hjälpa din hund att känna sig som hemma och trivas ordentligt. Vallhundar behöver inga speciella leksaker utan leker mest som andra hundar när de är valpar. Det är många som tror sig se sin hunds vallande tendenser när de stryker kring benen på en grupp människor. Men faktum är att riktiga vallhundar sällan vallar människor och inte heller fokuserar de på benen. Snarare blir vallhundar riktigt uppspelta när vallningsbara djur så som får och hästar befinner sig i närheten.

Leave a reply