View Sidebar
Irländsk varghund

Irländsk varghund

Den irländska varghunden är en av de största hundraserna i världen. Hanen kan ha en mankhöjd på runt 85 – 90 cm och kan väga så mycket som 60 – 70 kg. Tiken är något mindre. Irländska kennelklubben godkände rasen år 1920, men rasens historia sträcker sig tillbaka mycket längre, och de förekommer faktiskt redan i myter från den keltiska tiden. Den irländska varghunden kom till Sverige år 1931 och den svenska rasklubben grundades år 1976 då aveln också tog fart. Rasen användes förr som jakthund men är nu huvudsakligen en vänlig och trogen sällskapshund.

Rasens färgglada historia

Irländska varghundar användes för varg- och hjortjakt fram till 1600-talet på Irland. Rasen behövdes inte i jakt efter vargens utrotning, och användes efter det som sällskapshund och var populär som gåva till utländska furstar. Under 1600-talet gjordes försök att förbjuda export av hundarna eftersom de blivit utrotningshotade. Förbudet misslyckades och rasen var i princip utdöd vid mitten av 1800-talet. Den ras som vi känner som irländsk varghund har avlats fram av George Augustus Graham och är en blandning av grand danois, borzoi och skotsk hjorthund. Resultatet är en vänlig och pålitlig hund, och om man hör att en hund skyddade sin ägare från elden är det stor chans att det är en irländsk varghund.

Är det rätt hund för dig?

Om du funderar på att köpa en irländsk varghund är det speciellt en sak du behöver fundera på: storleken. Din hund kan få en mankhöjd på upp till 90 cm och väga lika mycket som en fullvuxen människa. Även om du har tillräckligt med plats räcker inte det, du behöver också ha tillräckligt med styrka för att kunna kontrollera hunden om den till exempel blir skrämd av något. Rasen är dock vänlig och kommer överens både med andra hundar och barn. Man behöver såklart mycket fritid för att motionera en hund, och en del av denna tid måste man också använda till att sköta om pälsen på denna ras.

Leave a reply