View Sidebar
Australian cattledog

Australian cattledog

Australian cattledog är en hundras som inte är allt för vanlig i Sverige, men som självklart finns även här. I denna artikel kommer du att få lära dig allt du behöver veta om just denna hundras.

Allt om Australian cattedog

Australian cattledog är en hundras som är framtagen för att arbeta, bland annat med vakt och vallning. Rasen har dock visat sig vara riktigt bra till att användas som bland annat tjänstehund och den ska vara duktig på saker som lydnad, freestyle och viltspår.

Denna ras har faktiskt en väldigt liten sjukdomsproblematik och hundrasen i sig är väldigt frisk och sund. Medelåldern för en Australian cattledog i Sverige är cirka 10 till 13 år och något som är ganska coolt är att Australian cattledog har ett åldersrekord på hela 29 år. En sjukdom som man sett kan förekomma hos denna ras är höftledsdysplasi.

Denna hundras är både lättlärd, intelligent snabb och har en extrem vaktinstinkt, därför lämpar den sig riktigt bra som bland annat polishund. Hundrasen är relativt stor då mankhöjden på hanar är runt 50 centimeter och runt 48 centimeter hos en tik. Kroppen är kompakt, kraftig och robust men hunden är samtidigt smidig och har ett väldigt kraftfullt huvud. Denna hundras har stickelhår och väldigt mycket underull men pälsen är faktiskt väldigt lättskött och du behöver inte utföra någon överdriven pälsvård på hunden. Det kan dock vara bra att borsta igenom pälsen dagligen eller i alla fall minst en gång i veckan. Vid behov kan det vara bra att ge hunden ett bad då det i vissa fall kan fastna en del smuts i pälsen. Motion är något som denna hund kräver ganska mycket utav eftersom den är väldigt vaktig och har otroligt mycket energi som den måste få göra sig av med dagligen, 3 promenader om dagen är rimligt.

Leave a reply