View Sidebar
Jämthund

Jämthund

Jämthundar används främst i älgjakt och det är en hundras som härstammar från Sverige. Svenska Kennelklubben har satt den i grupp 5 (spetsar och raser av urhundstyp). Rasen är mycket uthållig och stark, den är en av Sveriges nationalraser och det är den vanligaste älghunden i både Sverige och Finland. Den är en av de större jaktspetsarna och passar alltså dig om du letar efter en modig och trogen jakthund. Färgen är mörk eller ljusare grå med ljust på kinder, nos och strupe och svansen är ringlad. Ursprungligen kommer rasen från Härjedalen och Jämtland (därav namnet).

Rasens historia och användning

Jämthund godkändes som ras officiellt år 1946 och är alltså en relativt ny ras. Anledningen till att den erkändes så sent var att den enligt många inte uppfyllde kraven för att bli en egen ras. Ett stort antal älgjägare stred dock för att göra jämthunden till en egen ras och lyckades till slut mycket tack vare att rasen var så populär. Rasen är fortfarande mycket populär och faktiskt en av de vanligaste hundraserna i både Sverige och Finland. Förr användes rasen också vid jakt på skogsfåglar, björn och lo men nu används den till allra största delen för älgjakt. En Jämthund skadades svårt av ett lodjur nyligen då den visade för stort intresse för djuret.

Passar en jämthund dig?

Enligt Svenska Kennelklubben passar denna ras inte för att endast vara sällskapshund, utan den behöver sysselsättas i form av jakt. Om det är så att du sysslar med älgjakt är detta en ras som kan passa dig. Mankhöjden är från 52 cm till 65 cm, tikarna är mindre. Jämthundar är i allmänhet friska hundar, men vissa sällsynta fall av höftledsdysplasi och epilepsi har förekommit. Det är en hund med mycket stark jaktlust, den är modig och den är stabil. Hundarna fäller päls, men pälsen får tvättas och är lättskött. Jämthunden kan vid jakt antingen användas som ställande hund eller ledhund.

Leave a reply