Labrador är en hundras tillhörande grupp 8 (stötande hundar, apporterande hundar och vattenhundar) enligt Svenska Kennelklubben. Labradoren härstammar troligtvis från Kanada. Där sägs fiskare ha använt hunden till att simma iland med olika typer av förtöjningstampar till båtar. Besökande engelsmän ska ha fascinerats så mycket av hundens duglighet att de tog med sig den till England i början av 1800-talet. År 1903 godkändes den som ras av den engelska kennelklubben och idag anses England vara hundrasens hemland. Rasen är än idag mycket populär och används idag främst som jakthund för att apportera fågel och vilt men också som familjehund.
Labradorens egenskaper och mentalitet
Då hunden främst används till jakt, sök och som familjehund har den egenskaper som kännetecknas av detta. Den är intelligent, följsamma och är anpassningsbar. Ytterligare exempel på egenskaper är ett gott sinnet för samarbete och att hunden har en hög arbetslust i kombination med bra dresserbarhet. Det är också ganska vanligt att hunden används i så kallade eftersök vilket i korthet går ut på att hunden används för att spåra upp ett djur som har blivit skadat av någon anledning. Men hundens välutvecklade dressyr- och samarbetetsegenskaper gör att den även passar mycket bra som ledar-, service- och narkotikahund. Hundens sociala, glada, snälla och vänliga mentalitet gör den också till en bra familje- och sällskapshund. En Retriever kräver dock relativt mycket motion och har ett behov av att få bli aktiverad, att få använda huvudet. På webbplatsen allaannonser.nu kan du exempelvis köpa och sälja produkter som rör husdjur eller någonting annat som du är intresserad av
Vad ska du tänka på?
Innan du köper en Labrador Retriever finns det några bra saker att tänka på. Några av dem gäller självklart för alla hundar, men det finns vissa punkter som du bör fokusera extra på som Retriever-ägare. Den kanske viktigaste punkten är tid, att du gör tid för hunden. Att du har möjlighet att motionera den i den utsträckning som krävs. Särskilt viktigt är detta då Labradorer är kända för att få problem med höfter, armbågar och fetma i takt med att de blir äldre. Det är också viktigt att hunden ges möjlighet att vistas i en, för hunden, stimulerande miljö. Där bör det exempelvis finnas möjlighet att apportera, gå på jakt, personsöka, viltspåra, ha lydnadsträning eller att söka kantareller i skogen. En Labrador är ändå relativitet lättskött särskilt när det gäller pälsvård då den har en smutsavvisande päls. Men det är ändå viktigt att du borstar och badar hunden vid behov.