View Sidebar
Border collie

Border collie

Border collien är en av världens mest använda vallhundar, som framförallt används för att valla får. Dess popularitet som brukshund beror sannolikt på att den är en mycket allsidig och kompetent ras, som dessutom är mycket lättlärd. Border collien har rankats som en av de mest intelligenta hundraserna i världen, och forskning tyder på att border collien kan förstå upp till 200 ord. Detta har gjort att rasen på senare tid också har blivit populär att använda i hundsporter som agility och lydnad, där den gör mycket bra ifrån sig. På grund av deras starka vallinstinkter och dess behov av att arbeta, både fysiskt och psykiskt, passar border collies inte de som bara vill ha sin hund som ett sällskapsdjur. Border collien trivs bäst när den får arbeta. När dessa behov uppfylls, och hunden uppfostras på rätt sätt, är border collien dock en mycket harmonisk hund som lyder sin ägare.A_Red_Border_Collie

Rasen har fått sitt namn från det område där den först utvecklades, nämligen i gränstrakterna (border på engelska) mellan England och Skottland. Vad gäller efterledet ”collie” är dess ursprung inte helt känt, men man tror att det kan ha sina rötter i det gamla keltiska ordet för ”användbar”.

Border collien är en medelstor hund med medellång päls. Pälsen är tjock, och som en följd av detta fäller border collies ofta och mycket. Det är med andra ord inte en hund man ska välja om man är noga med att hela tiden hålla ett rent hem. Den vanligaste färgkombinationen för border collies är svart och vit, men border collies förekommer i alla färger och mönster som man kan tänka sig på hundar, till exempel brun och vit, gråspräcklig, och röd och vit. Till och med ögonfärgen kan variera mellan blå och brun, och bland hanar är det inte ovanligt att de har ett blått och ett brunt öga.

Alla som någon gång har ägt en hund vet att man måste ha ett tåligt golv hemma som man inte är rädd om när man är hundägare. Det är ingen idé att investera i ett vackert och exklusivt parkettgolv, eftersom det kommer att vara fullt av rivmärken efter hundens klor inom något år. Du hittar billiga och tåliga golv som passar ägare till border collies såväl som till andra hundraser på Byggmax.se.

Leave a reply