View Sidebar
Australian shepherd

Australian shepherd

Rasen australian shepherd kommer, sitt namn till trots, inte från Australien utan från USA. Den kallas med ett kortare namn bara för ”aussie”, och är idag en av de mest populära raserna i Frankrike och Belgien.

Exakt varför aussien har fått sitt australienska namn, trots amerikanska rötter, är inte helt klart, men många tror att rasen har fått sitt namn efter de får som importerades till USA från Australien, och som aussien naturligtvis vallade. Namnet australian shepherd förekom inte före år 1945; innan dess gick rasen under en rad andra namn, till exempel Spanish Shepherd, Pastor Dog, Blue Heeler, New Mexican Shepherd och California Shepherd. Oavsett var namnet kommer ifrån tror man att själva hunden har sitt ursprung i basksiska vallhundar, som följde med baskiska invandrare till Kalifornien.Aussie_2

En australian shepherd är en medelstor hund, som enligt rasbeskrivningen ska vara ”välbalanserad” i kroppen. Rasen kan ha mycket varierande färger, där svart och röd är grundfärgerna. Det förekommer också spräckliga varianter av rasen, som från hund till hund kan variera mellan blue merle (svart med merleanlag) och red merle (röd med merleanlag). Det finns också varianter som inte har några vita eller beige fläckar, och som kan ha gula eller röda tecken på huvudet och på benen. Sammanlagt finns 16 olika färgvarianter inom rasen australian shepherd.

Rasen är välkänd för att vara intelligent och arbetsvillig, med en tydlig instinkt för att vakta och valla. I sitt ursprungsland används rasen därför ofta på rancher, och även som uppvisningshund på rodeor. I Sverige är denna tåliga och intelligenta hund populär inom olika former av hundsport, till exempel bruksprov, lydnadsprov och agility. Den senare sporten är unik på det sättet att det inte bara är hunden som är aktiv – även ägaren, eller föraren, måste springa för att hålla jämna steg med hunden runt banan. Om man som förare i agility skulle råka ut för en sträckning eller en annan skada, och skulle behöva kontakta en naprapat för att få hjälp, hittar man enkelt en naprapat i Stockholm på Varden.se. Då kan man säkerligen återhämta sig från skadan snabbare, och börja träna med sin hund igen.

Leave a reply