View Sidebar
Australian kelpie

Australian kelpie

Australian kelpie är en hundras som utvecklades i Australien, men vars ättlingar kom från Skottland och England under 1800-talet. Australian kelpie är i första hand en vallhund, och detta märks på dess ursprung, då det var vallhundar som skottarna och engelsmännen förde med sig till Australien, som senare utvecklades till Australian kelpie. På Australiens vida slätter behövde man en outtröttlig hund, som klarade att springa långa sträckor i öppna landskap lika bra som den klarade att valla i trånga fållor. Detta fick man i och med denna ras.

Kelpien har fått sitt namn efter en särskilt berömd vallhund som levde på 1870-talet, King’s Kelpie. Denna välkända Kelpie var dock långt ifrån den enda vallhunden som hette Kelpie, då det var ett vanligt namn på vallhundar på den tiden. ”Kelpie” är nämligen det gaeliska ordet för ”vattenande”.

Även om kelpien ställdes ut för första gången på en hundutställning i Melbourne år 1908, och rasstandarden skrevs redan 1902, kom inte rasen till Sverige förrän år 1973. Sedan dess har den dock blivit en populär hund inom en rad olika områden, då dess egenskaper gör att den passar inom många olika grenar och yrken. Den har blivit särskilt användbar som tjänstehund inom bevakning och räddning. Kelpien är en hund som trivs bäst när den får arbeta, då dess outtröttlighet gör att den ständigt har energi. Den är också känd för sin välvilliga inställning till människor, och att den har lätt för att lära och samarbeta.Röd_kelpie

Kelpien förekommer i en rad olika färger och färgkombinationer. Den kan vara svart, röd, gulbrun, chokladbrun eller rökblå, eller någon av kombinationerna som kallas ”red and tan” och ”black and tan”. Den har normalt en mankhöjd på mellan 43 och 51 centimeter (där tikarna ligger i den nedre delen av skalan och hanarna i den övre) och är en robust hundras med kraftig kropp och starka, smidiga muskler.

Många drömmer om att skaffa en hund, men har inte möjlighet, eftersom renrasiga hundar både är dyra att köpa och att underhålla. Om du är en av dem, kan det dock vara värt att låna pengar för att förverkliga din dröm. Du kan då gå in på Advisa. Från en hund får man tillbaka så mycket i form av livskvalitet och kärlek att pengars värde ibland inte går att jämföra med det.

Leave a reply