View Sidebar
Australian cattledog

Australian cattledog

Australian cattledog 1

Australian cattledog är en ras med en uppgift. Den är framavlad för vallning och vakt. Så tidigt som 1903 blev den första rasstandarden godkänd.

 

Ursprung
Det var genom korsning av skotska släthåriga highland collies med dingon som rasen kom till runt 1840. Dingon är en i Australien inhemsk vildhund. Det var boskapsskötarna som behövde starka och uthålliga hundar som kunde hantera de vilda eller halvvilda boskapshjordarna som skulle drivas över långa sträckor i oländig terräng. Genom den här korsningen lyckades man få fram just de egenskaperna. Dessutom tålde de både ansträngning och hetta. till deras kynne hör att det likt dingon, kan arbeta tyst. De vallar genom att bita boskapen i bakbenen, därför kallas de heelers.

 

Användningsområde
Mot bakgrund av att man känner till att det är en brukshund, förstås att rasen har en bredd vad gäller användningsområden. Självklart passar den in i en familj, fast då bör det hansla om en aktiv familj. Vad gäller aktiviteter så kan den användas i sådana som bruks, tjänstehund, lydnad, agility, viltspår och freestyle, samt som vallhund förstås.

 

Australian cattledogs egenskaper
Mental sett är Australian cattledog lättlärd. Den är intelligent och har en extremt snabb uppfattningsförmåga. Därtill har den en väl utvecklad vaktinstinkt. Man bär känna till att den kan vara något reserverad.Australian cattledog 2

 

Utseende och storlek
Australian cattledog är en medelstor, kraftig, stadig, robust och smidig ras. Den har ett kraftfullt huvud. Pälsen är dubbel, med stickelhår och rikligt med underull samt rejäl borst på svansen. Pälsen är dock lättskött. Endast borstning och rengöring vid behov. Den fäller pälsen två gånger om året. Den finns i färgerna blå eller röd. Hanhundarnas mankhöjd är 46–51 cm och tikarnas 43–48 cm.

 

Att skaffa valp
Bra att tänka på om man har för avsikt att skaffa en Australian cattledogvalp. De är glada, öppna, lydiga och känsliga för ägarens röst, för det mesta. I ”tonåren” kan vara reserverade. Till och med avvisande mot främmande. De kan även vara olydiga och provocerande. Alltså krävs det en ägare med pondus som sätter sig i respekt hos hunden.

Leave a reply