Västgötaspets har varit och är fortfarande en vallhund på nötboskap. Den är en svensk hundras som godkändes 1943 av Svenska Kennelklubben. Samtidigt fick den en egen rasbeskrivning. Den fanns i Sverige redan under vikingatiden. Tidigare kallades den för svensk vallhund, vilket kvarstår i rasens benämning på engelska Swedish vallhund. Rasens namn ändrades 1953 till västgötaspets, tidigare kallad svensk vallhund. Klicka på länken för att se några bedårande valpar.
Användningsområde
Västgötaspetsen är lättlärd och passar därför för en mängd olika ändamål. Den passar också bra som familjehund, fast den behöver bli aktiverad, varför familjen också bör vara aktiv för att de alla ska må bra. Förutom rollen som vallhund så passar rasen för aktiviteter som lydnad, spår- och sökarbete och då även som eftersökshund på vilt. I samband med eftersök är det fördelaktigt att klä sig i jaktkläder. Mot bakgrund av att rasen har en uppgift, vallhund, så passar den också bra för sporter som agility, freestyle och flyball.
Västgötaspetsens utseende
Västgötaspetsen är en stadig, lågbent och kraftig liten hund. Den är vaksam, frimodig och orädd som verkligen är ett energiknippe full av liv. Rasen kan ha olika svanstyper. En del har lång svans och andra har variationer av medfödd stubbsvans. De vanligaste färgerna är grå, gråbrun, grågul, rödgul eller rödbrun. Därtill förekommer ljusare nyanser av desamma. För de hundra som ska användas för utställningsändamål är en ljusare markering över skuldrorna högst önskvärt, liksom ljusa kindmarkeringar. Markeringen över skuldrorna kallas selmarkering. Idealt sett är hanhundens mankhöjd 33 cm och tikens 31 cm. Man tillåter att mankhöjden varierar två cm över eller en cm under idealmåttet.
Att tänka på vid köp av västgötaspets
Innan man köper en valp och kanske särskilt en västgötaspets, bör man tänka på rasens egenskaper. En västgötaspets är en alert, energisk och självständig ras. Eftersom den är en vallhund i grunden behöver den både daglig motion och mental aktivitet. Den behöver också få social träning, både med tanke på interaktionen med familjemedlemmarna, andra människor och då den möter andra hundar. Västgötaspetsen har ett tydligt kroppsspråk och den uttrycker sina känslor med ljud. Om man vill bada valpen kan det vara bra att göra det i ett badkar från Buildor.